Szent István-szobrot a Szent István Parkba!

A XIII. kerületben egyetlen szobor sincs Szent István királyról, egyetlen árva tábla tiszteleg az '56-os hősök előtt, miközben Horn Gyula hajdani pufajkás miniszterelnök és Lukács György emlékét még mindig ápolja a szocialista vezetés. Ennek a helyzetnek vetne véget a Jobbik, határozati javaslattal fordul a párt az önkormányzat felé, annak érdekében, hogy 2018-ra az egyébként első királyunkról elnevezett téren az államalapítónkról és ne a kommunista rendszer egyik ideológusáról legyen köztéri alkotás - adja hírül az Alfahír az október 22-ei sajtótájékoztatónkról szóló tudósításában.

Az október 23-ai emléknap előtti szombaton Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő és Magvasi Adrián választókerületi elnökünk egy vörös sállal kötötte be a Szent István Parkban található, Lukács Györgynek állított szobrot. Szávay István elmondta, ezzel a gesztussal próbálják bemutatni azt a vörös hályogot, amely a magyar társadalom, a politika és a Magyar Tudományos Akadémia szemére nőtt. A politikus szerint nem váltak valóra azok a célok, amelyekért az '56-os hősök küzdöttek.

Nem történt meg a teljes szembenézés a kommunista diktatúrával, hiányoznak olyan alapvető törvények, amelyeket nemcsak az MSZP-SZDSZ kormányok nem hoztak meg, de a kétszer is kétharmaddal megválasztott Nemzeti Együttműködés Rendszere is elmulasztott. Huszonhat évvel a rendszerváltozás után még mindig nem nyilvánosak az ügynökakták, nem született lusztrációs törvény, még mindig nincsenek törvényi erővel kizárva az előző rendszer kiszolgálói. Nem számoltattuk el azokat sem, akik részt vettek '56 leverésében, vérbefojtásában, Biszku Béla mindenfajta felelősségre vonás nélkül "távozhatott el".

Csak tipikus fideszes félmegoldások születtek abban a kérdésben is, hogy a közterek és az egyesületek kiknek a nevét viselhetik. Az MTA-nak lenne ez törvényi feladata, azonban a "vörös hályog nem hullt le az Akadémia szeméről, és a szembenézés elmaradására Lukács György szobra nagyon jó példa. Az MTA-ra jellemző a kettős mérce, miszerint Hóman Bálint és Nyirő József esetében kimondja, hogy nem választható el írói, kutatói tevékenysége politikai szerepétől, Lukács György esetében pedig az az álláspontja, hogy elválasztható a filozófusi munkássága és a politikai szerepvállalása. „Ha Hóman Bálintról nem lehet egyesületet elnevezni, akkor Lukács Györgyről se lehessen alapítványt elnevezni” - szögezte le a Jobbik álláspontját Szávay István.

Magvasi Adrián, a Jobbik választókerületi elnöke elmondta, példát és örök érvényű igazságokat kell felmutatni az itt élők számára, ezért arra kéri a XIII. kerület szocialista vezetését, hogy fontolja meg a Jobbik javaslatát: az 1985-ben az internacionálé dallamára felavatott Lukács György emlékműve helyére 2018-ra, a magyar himnusz felcsendülése mellett, Szent István halálának 980-adik évfordulójára egy szoborral emlékezzen meg a kerület az államalapító királyunkról. 

A szoborállítással kapcsolatban határozati javaslatot fogunk benyújtani a kerületi önkormányzatnak. 

Szávay István és Magvasi Adrián sajtótájékoztatója performansszal (2016.10.22.)