Itt a lehetősége a 13. kerületi Fidesznek és Fidelitasnak, hogy ne csak a szája járjon

Mi nemcsak beszélünk, hanem cselekszünk is, így a Fővárosi Közgyűlés elé kerül holnap a Lukács-szobor eltávolítására és a Szent István-szobor felállítására vonatkozó előterjesztésünk. A kérdés, hogy a Fidesz tartja-e az ígéretét, és támogatja-e.

Mint arról beszámoltunk, tavaly október 22-én, az 1956-os szabadságharc hatvanadik évfordulója előtti napon tartott sajtótájékoztatót Magvasi Adrián választókerületi elnökünk Szávay István jobbikos országgyűlési képviselővel közösen arról, hogy a Szent István Parkban található Lukács György-szobor helyett Szent István-szobor legyen felállítva. Úgy gondoljuk ugyanis, hogy ideje lenne a kommunista gyilkos helyett egy valóban példamutató történelmi személyiségnek emléket állítani, és erre Szent István királyunk halálának 980. évfordulója kiváló alkalom lehetne.

Ahogy azt akkor ígértük, erről határozati javaslatot nyújtottunk be a kerületi önkormányzatnak, majd miután a park a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van, így Tokody Marcell jobbikos fővárosi képviselő segítségével a fővárosi közgyűlés elé is beterjesztettük

A közéleti sörözésekben ugyan aktív, de az események követésében kicsit lassú XIII. kerületi Fidelitas mintegy két hónappal a bejelentésünk után az egyik kormányzati szennyportálhoz, a 888-hoz futott siránkozni, hogy "elloptuk a kezdeményezésüket". Mivel ez felettébb mulatságos volt, így inkább nem reagáltunk rá, most azonban az ügy fontossága érdekében szeretnénk a figyelmükbe ajánlani valamit.

Elsőként tisztázni szeretnénk, hogy nem "loptuk el" a javaslatukat, amelyről amúgy 15 éve is volt már szó a kerületben, és amelyet dr. Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) 2014-ben a polgármester-jelölti kampányában dobott be. Ugyanis (tekintettel arra, hogy az kampányfogás maradt) nem hallottunk a javaslatukról. Számunkra azonban fontos, hogy ha valamit kitalálunk, jelen esetben azt, hogy a Lukács-szobor helyére kerüljön Szent István-szobor, azért mindent megtegyünk, amit csak meg tudunk tenni. Ennek köszönhető, hogy a január 25-én ülésező Fővárosi Közgyűlés napirendjében ott található az erről szóló előterjesztés.

Most már csak az a kérdés, hogy a korábbi kerületi fideszes polgármester-jelölt, a Szent István-szobor állítását a kampányában még sürgető dr. Bagdy Gábor, aki most főpolgármester-helyettesként ül a Fővárosi Közgyűlésben, milyen állásponton lesz, és vajon a testület Fidesz-KDNP-s tagjai is egyetértenek-e Both Hunor kerületi Fidelitas-elnökkel abban, hogy "továbbra is támogatjuk, hogy a kerületiekkel összefogva állítsunk végre szobrot Szent Istvánnak az őt megillető helyen". Bízunk benne, hogy következetesek maradnak, tartják ígéretüket, és támogatják a Jobbik előterjesztését.

"Nem a szavak megbecsülésére oktatnám tanítványaimat elsősorban. Azokból úgy is untig elég van. Arra oktatnám őket, hogy vessék meg az üres és hamis szavakat, mert később csak így becsülhetik azokat a szavakat, melyekben tartalom és igazság van."
(Kosztolányi Dezső szavai az írózsenivel ismerkedő kerületi fidelitasosok figyelmébe ajánlva)